Odpowiednio dobrane kieliszki są nie tylko praktycznym wyposażeniem naszej zastawy, ale również stanowią stylową ozdobę każdego stołu. Niestety, aby w pełni podkreślać charakter naszych trunków, powinny być nieskazitelnie czyste oraz lśniące co często sprawia nam trudność. Jak dbać o kieliszki, by zawsze prezentowały się nienagannie?
Czyszczenie kieliszków w zmywarce
Podstawą utrzymania doskonałego wyglądu kieliszków jest ich skuteczne mycie. Jeśli to tylko możliwe, tuż po użyciu wylejmy z kieliszków pozostałości trunków i wypłuczmy je czystą wodą. Niezależnie od tego czy decydujemy się na mycie kieliszków ręcznie czy w zmywarce, pamiętajmy aby zawsze stosować środki dedykowane delikatnym powierzchniom tj. niezawierające żrących bądź polerujących składników. Mycie kieliszków warto zakończyć detergentami nadającymi im blask, niwelującymi powstawanie zacieków oraz smug.
Myjąc kieliszki w zmywarce należy pamiętać o dwóch rzeczach. Pierwszą z nich jest odpowiednie ustawianie szkła na półkach zmywarki. Nie należy ustawiać ich zbyt gęsto, tak aby podczas mycia nie uderzały o siebie ściankami co może prowadzić do ich pęknięcia. Zbyt gęste ustawienie naczyń utrudnia również wypłukiwanie brudu, woda nie jest w stanie dotrzeć do wszystkich zakamarków.
Drugą istotną kwestią mycia w zmywarce jest odpowiednie dobranie samej zmywarki oraz programu mycia. Jeśli stoisz przed zakupem zmywarki, zwróć uwagę czy jej konstrukcja jest dostosowana do mycia kieliszków – czy posiada odpowiednie uchwyty tzw. SoftGrip lub gumowe kolce tzw. SoftSpikes, uniemożliwiające przemieszczanie się szkła podczas mycia. Sprawdźmy również, czy nasza zmywarka posiada program mycia dedykowany delikatnym naczyniom tzw. GlassCare o stałej, niskiej temperaturze (ok. 40 – 45 stopni Celsjusza).
Ręczne czyszczenie kieliszków
Wiele z nas z obawy o delikatne kieliszki, rezygnuje z mycia ich w zmywarce na rzecz mycia ręcznego. Należy pamiętać o zastosowaniu odpowiednich detergentów oraz miękkiej szmatki, najlepiej . Dobrym pomysłem jest przeznaczenie jednej szmatki wyłącznie do tego celu, pranej w wodzie bez użycia silnych lub zmiękczających płynów.
Ręczne mycie należy rozpocząć od czaszy, pamiętając aby nie dociskać zbyt mocno szmatki do ścian kieliszka. Następnie kierujemy się przez nóżkę aż do stópki, myjąc ją z obu stron. Po umyciu płuczemy kieliszek, najlepiej dwa razy w bieżącej wodzie. Jeśli nadal na kieliszku dostrzegamy zabrudzenia, ponawiamy mycie tym razem używając cieplejszej wody.
Po umyciu odstawiamy kieliszki do wyschnięcia, zabezpieczając je przed przewróceniem się. Jeśli nie dysponujemy ociekaczem, rozłóżmy delikatną, bawełnianą szmatkę na blacie kuchennym i na niej ustawmy kieliszki.
Polerowanie kieliszków
Aby nadać naszym kieliszkom niepowtarzalny blask, koniecznie należy je wypolerować. W tym celu należy przygotować miękką, niestrzępiącą się szmatkę oraz… sporą dawkę cierpliwości. Kluczem do sukcesu jest równomierne polerowanie powierzchni kieliszków bez dotykania ich gołymi dłońmi.
Podobnie jak w przypadku mycia ręcznego, kierujemy się od czaszy, przez nóżkę aż do stópki. Starajmy się polerować szkło długimi ale delikatnymi ruchami. Do walki z najbardziej uporczywymi plamami i smugami warto użyć mieszkanki wody z octem lub cytryną. Zalewamy szkło przygotowaną mieszanką, a następnie płuczemy je gorącą wodą i ponownie polerujemy.
Dbanie o zastawę stołową często sprawia nam kłopoty, dlatego warto sięgać po pomoc np. czytając dedykowane artykuły. Polecamy wpis Bezpieczne i skuteczne czyszczenie kieliszków w portalu silesia24.pl. Znajdziecie tam kilka dodatkowych, pomocnych wskazówek uporać się z nawet najtrudniejszymi plamami i zaciekami.
Jeśli wasze pierwsze próby nie dają satysfakcjonujących rezultatów – nie martwcie się! Potrzeba czasu oraz wprawy, aby kieliszki cieszyły nas nieskazitelnym blaskiem. Warto ćwiczyć, by zagwarantować sobie niepowtarzalną przyjemność jaką daje picie trunków z błyszczących, odpowiednio dobranych kieliszków.