koktajle na odkwaszenie organizmu
Wiedza powszechna

7 koktajli odkwaszających organizm

Nasze ciało powinno składać się w dużej mierze z płynów, co najmniej w połowie. Jest to niezbędne dla regularnego oczyszczania organizmu ze szkodliwych substancji. Woda jest środowiskiem wielu reakcji w organizmie, potrzebna jest także dla zachowania młodego wyglądu (woda wypełnia komórki, są one jędrniejsze i na ciele jest mniej zmarszczek).

Poza żołądkiem, w którym powinny być kwaśne warunki, ponieważ w ten sposób odbywa się w nim trawienie, płyny w naszym organizmie powinny mieć odczyn lekko zasadowy, tj. mieć pH w granicach 7,35-7,45 (dla przypomnienia pH 7 jest obojętne, poniżej siedmiu jest kwasowe). Wiele produktów, które spożywamy na co dzień mają odczyn kwaśny (mięso, nabiał, wyroby z białej mąki, kawa, alkohol, przetworzone produkty, słodycze). Aby zadbać o równowagę powinniśmy więc jeść jak najwięcej zasadotwórczych produktów, takich jak warzywa, orzechy, pełne ziarna zbóż, kasza jaglana, mleka i napary roślinne.

Kwasowość naszego organizmu objawia się na wielu płaszczyznach, poprzez odczuwane przez nas chroniczne zmęczenie, spadek odporności, depresja. Zakwaszeniu organizmu przypisuje się również winę za wahania masy ciała i trudności ze schudnięciem. Zaburzona jest również produkcja hormonów w organizmie oraz gospodarka wapniowa w budowie układu kostnego.

Wbrew pozorom najbardziej zasadotwórczymi owocami są cytryny. Dla pobudzenia organizmu proponuję rozpoczynać dzień od wypicia na czczo szklanki wody z sokiem z połowy cytryny i łyżeczką naturalnego miodu.

Ponadto doskonale sprawdzą się koktajle odkwaszające organizm. Oto przepisy.

A’la botwinka

  • 1 ugotowany burak
  • garść szczawiu
  • trochę koperku
  • ½ szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku
Zmiksuj wszystkie składniki. Buraki mają właściwości zasadotwórcze oraz oczyszczające. Te właściwości powodują między innymi, że są dobrym lekarstwem na syndrom dnia poprzedniego. Dodatkowo zaobserwowano lecznicze działanie buraków u osób z nadkwasotą i wrzodami żołądka.

Kompot z wiśni

  • 2 jabłka
  • 120 g czerwonej kapusty
Kapuście modrej przypisuje się silne działanie antynowotworowe i lecznicze w chorobie wrzodowej żołądka. Sok z kapusty działa leczniczo w przypadku nadkwasoty i zmęczeniu.

Królewski

  • 2 garście jarmużu
  • pomarańcza
  • mango
  • ½ szklanki wody
Zmiksuj wszystkie składniki. Jarmuż poza ogromną ilością witamin i karotenoidów, zawiera również duże ilości pierwiastków zasadotwórczych: wapń, żelazo, fosfor i magnez.

Owocowy jarmuż

  • garść jarmużu
  • gruszka
  • garść fioletowych winogron
  • pomarańcza
Zmiksuj wszystkie składniki. W medycynie niekonwencjonalnej powstał nawet dział o nazwie ampeloterapia – leczenie winogronami – mają one tyle właściwości leczniczych i odżywczych. Hamują rozwój nowotworów, obniżają ciśnienie krwi i wzmacniają wrażliwość komórek na insulinę.

Szybko czysto

  • Burak
  • Pomarańcza
  • pół szklanki truskawek
  • kilka kropli soku z limonki
Wyciśnij sok ze wszystkich składników. Limonka podobnie jak cytryna, mimo kwaśnego smaku jest silnie zasadotwórczym owocem. Nawet kilka kropli jej soku silnie działa na organizm – odkażająco, oczyszczająco i zasadotwórczo.

Ciasto marchewkowe

  • 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 5 daktyli
  • 5 suszonych moreli
  • łyżka rodzynek
  • 100 ml soku z marchwi
  • 100 ml wody
  • szczypta cynamonu
Daktyle, morele i rodzynki namocz we wrzątku na pół godziny, żeby zmiękły. Następnie zmiksuj wszystkie składniki.
Kasza jaglana ma działanie bardzo silnie alkalizujące – zasadotwórcze. Działa również rozgrzewająco i wzmacniająco, dlatego świetna jest na chłodne dni.

Mocarz

  • Burak
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • marchewka
  • pomarańcza
  • ¼ ananasa
  • ½ szklanki zielonej herbaty

Herbatę zaparz – pamiętaj aby wodą o temperaturze około 80 stopni, gdy przestygnie wymieszaj ją z sokiem z pozostałych składników. Zielona herbata działa silnie alkalizująco, w przeciwieństwie do herbaty czarnej.

Dodaj komentarz

Back To Top