Nasze ciało powinno składać się w dużej mierze z płynów, co najmniej w połowie. Jest to niezbędne dla regularnego oczyszczania organizmu ze szkodliwych substancji. Woda jest środowiskiem wielu reakcji w organizmie, potrzebna jest także dla zachowania młodego wyglądu (woda wypełnia komórki, są one jędrniejsze i na ciele jest mniej zmarszczek).
Poza żołądkiem, w którym powinny być kwaśne warunki, ponieważ w ten sposób odbywa się w nim trawienie, płyny w naszym organizmie powinny mieć odczyn lekko zasadowy, tj. mieć pH w granicach 7,35-7,45 (dla przypomnienia pH 7 jest obojętne, poniżej siedmiu jest kwasowe). Wiele produktów, które spożywamy na co dzień mają odczyn kwaśny (mięso, nabiał, wyroby z białej mąki, kawa, alkohol, przetworzone produkty, słodycze). Aby zadbać o równowagę powinniśmy więc jeść jak najwięcej zasadotwórczych produktów, takich jak warzywa, orzechy, pełne ziarna zbóż, kasza jaglana, mleka i napary roślinne.
Kwasowość naszego organizmu objawia się na wielu płaszczyznach, poprzez odczuwane przez nas chroniczne zmęczenie, spadek odporności, depresja. Zakwaszeniu organizmu przypisuje się również winę za wahania masy ciała i trudności ze schudnięciem. Zaburzona jest również produkcja hormonów w organizmie oraz gospodarka wapniowa w budowie układu kostnego.
Wbrew pozorom najbardziej zasadotwórczymi owocami są cytryny. Dla pobudzenia organizmu proponuję rozpoczynać dzień od wypicia na czczo szklanki wody z sokiem z połowy cytryny i łyżeczką naturalnego miodu.
Ponadto doskonale sprawdzą się koktajle odkwaszające organizm. Oto przepisy.
A’la botwinka
- 1 ugotowany burak
- garść szczawiu
- trochę koperku
- ½ szklanki wody
- sól i pieprz do smaku
Kompot z wiśni
- 2 jabłka
- 120 g czerwonej kapusty
Królewski
- 2 garście jarmużu
- pomarańcza
- mango
- ½ szklanki wody
Owocowy jarmuż
- garść jarmużu
- gruszka
- garść fioletowych winogron
- pomarańcza
Szybko czysto
- Burak
- Pomarańcza
- pół szklanki truskawek
- kilka kropli soku z limonki
Ciasto marchewkowe
- 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 5 daktyli
- 5 suszonych moreli
- łyżka rodzynek
- 100 ml soku z marchwi
- 100 ml wody
- szczypta cynamonu
Mocarz
- Burak
- ½ pęczka natki pietruszki
- marchewka
- pomarańcza
- ¼ ananasa
- ½ szklanki zielonej herbaty
Herbatę zaparz – pamiętaj aby wodą o temperaturze około 80 stopni, gdy przestygnie wymieszaj ją z sokiem z pozostałych składników. Zielona herbata działa silnie alkalizująco, w przeciwieństwie do herbaty czarnej.